Normal_baby_meisje

Sinds vorige week is het voor nieuwe ouders in de gemeente Groningen mogelijk om digitaal geboorteaangifte te doen vanuit het ziekenhuis. In het UMCG en Martini Ziekenhuis geven ouders via de geboorte-app op een iPad van het ziekenhuis de geboorte van hun kindje digitaal aan. Ze kunnen de geboorteakte meteen ondertekenen waardoor een bezoekje aan het gemeentehuis niet meer nodig is. Groningen is niet de eerste, maar wel de grootste gemeente van Nederland waar digitale geboorteaangifte mogelijk is. Dat meldt de gemeente Groningen.

Ouders moeten binnen drie dagen na de bevalling aangifte doen van geboorte. Dit moet in de gemeente waar het kindje ter wereld kwam. Digitaal geboorteaangifte doen was al mogelijk in Groningen, maar één van de ouders moest alsnog naar het gemeentehuis afreizen om daar een handtekening te zetten onder de geboorteakte. Dat kan nu met een elektronische handtekening, waardoor een bezoek aan het gemeentehuis nu overbodig is gemaakt.

De kraamafdeling en de verloskamer van het UMCG en Martini Ziekenhuis beschikken over de nieuwe voorziening. Ouders kunnen de geboorteaangifte zelf doen tijdens het verblijf op één van de afdelingen. Naast dat ouders niet meer naar het gemeentehuis hoeven, kleeft er nog een ander voordeel aan digitaal aangifte doen van geboorte. De kans op eventuele fouten in de naam van de baby, doordat de kersverse vader in een roes van de roze wolk geboorteaangifte doet, wordt kleiner nu digitale geboorteaangifte mogelijk is. De ouders controleren samen de door hen ingevoerde gegevens van hun kindje. 

Door: Redactie Nationale Zorggids