Normal_normal_vader_papa_baby

Drie vriendinnen hebben een uitvaartonderneming opgericht voor ouders die hun baby tijdens de zwangerschap of net erna hebben verloren. Uitvaartzorg Houvast ondersteunt ouders bij het regelen van de begrafenis of crematie en helpt ouders zich te richten op hun verdriet en het afscheid. Dat meldt RTL Nieuws. 

Mireille, Lotte en Gertie verloren alle drie een kindje tijdens de zwangerschap of net na de bevalling. Ze zien dat ouders na het overlijden van hun kindje steeds beter ondersteund worden, maar dat er nog veel te verbeteren valt.

“Ouders worden nog te vaak overvallen door alle keuzes. Wil je begraven of cremeren? Wil je een geboortekaartje of een rouwkaartje? Dat zijn moeilijke beslissingen”, onderschrijft rouwdeskundige Jeanette Rietberg. Om die reden begonnen de drie vriendinnen uitvaartzorg Houvast. Ze willen ouders ondersteunen bij alle mogelijke keuzes en er tegelijkertijd voor zorgen dat ze de tijd krijgen om afscheid te nemen van hun overleden kindje. 

Babysterfte in Nederland neemt langzaamaan af. Steeds minder baby’s komen doodgeboren ter wereld of sterven binnen vier weken na de geboorte. Het aantal kindjes dat dan overlijdt is in vijf jaar tijd met 20 procent afgenomen, zie Perined onlangs. In 2016 overleden zeven op de duizend baby’s. In 2010 ging dat nog om negen op de duizend en in 2000 om 12 op de duizend.

Door: Redactie Nationale Zorggids