Normal_borstvoeding_baby_borst_voeding

31-jarige moeder Marjolein Vos wilde borstvoeding geven in een schoenenwinkel, maar de bedrijfsleider stak daar een stokje voor. Hij liet haar weten het niet te tolereren dat zij in het openbaar borstvoeding gaf, zo vertelt ze op Facebook. Het Voedingscentrum laat weten dat restaurants en winkels zelf beslissen of moeders op hun locatie openbaar mogen borstvoeden of niet. Dat meldt De Stentor. 

Uit onderzoek van het Voedingscentrum in 2016 bleek dat iets meer dan 30 procent van de moeders geen borstvoeding durfde te geven in openbare ruimtes. Wie dat wel durfde, werd soms teruggefloten. “Neem musea of ziekenhuizen. Het bleek een heel grijs gebied. Het zou in het openbaar moeten kunnen, maar als moeders erop aangesproken worden, zijn meerdere mama’s geneigd te stoppen”, aldus het Voedingscentrum.

Volgens Vos wordt openbaar borstvoeding geven nog altijd niet geaccepteerd en wordt het moeders zo lastig gemaakt om te voeden op de momenten dat hun kind erom vraagt. Ze vindt het bovendien vreemd dat mensen schrikken van een borst omdat je een groot deel ervan niet ziet. De meeste moeders bedekken hun borst goed. De moeder gaat nu bij winkels in haar woonplaats Zutphen langs om hen te vragen een het door het Voedingscentrum ontwikkelde beeldmerk ‘Voeden kan hier’ op de ramen te plakken. Dit beeldmerk maakt duidelijk op welke locaties een moeder zich welkom kan voelen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids