Normal_hielprik_prk_naald_voet

Vanaf deze week worden pasgeborenen in Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland gescreend op Severe Combined Immune Deficiency (SCID). Dat gebeurt in het kader van de SONNET-studie, die onderzoekt of het mogelijk is om het screenen op SCID aan de hielprikscreening toe te voegen. SCID is één van de twaalf aandoeningen waarmee het hielprikprogramma wordt uitgebreid, conform het besluit van de staatssecretaris van Volksgezondheid in december 2017. Dit meldt RIVM.

SCID of ernstig gecombineerde immuunstoornis is een groep van erfelijke aandoeningen waarbij de afweer ernstig verstoord is. Zonder behandeling kunnen kinderen met SCID overlijden in het eerste levensjaar. Wanneer kinderen echter op tijd behandeld worden, kan de ziekte SCID geheel genezen worden. De levensverwachting na behandeling is normaal. Het is daarom van belang de ziekte vroeg op te sporen.

In de eerste week na de geboorte wordt wat bloed afgenomen uit de hiel van een kind, wat daarna in een laboratorium wordt onderzocht op een aantal zeldzame, ernstige ziektes. De hielprikscreening wordt in de komende periode gefaseerd uitgebreid met twaalf aandoeningen, waaronder SCID. De SONNET-studie wordt uitgevoerd door de Werkgroep Immuundeficiënties (WID), waarin alle universitair medische centra zijn vertegenwoordigd, in samenwerking met het RIVM.

Door: Redactie Nationale Zorggids