Normal_echo_zwanger

Het vinden van draagmoeders in het buitenland en het aannemen van anonieme buitenlandse eiceldonoren zou verboden moeten worden, vindt Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. Hiermee reageert zij op de uitzending van de serie De Baby-industrie, waarin dergelijke praktijken in de huidige maatschappij worden uitgelicht. Kalverboer geeft de wensouders niet de schuld, maar de industrie waarbinnen geld centraal staat. Dat meldt EenVandaag. 

In Nederland is het niet toegestaan om een draagmoeder te vinden in ruil voor geld. Ook mogen donoren sinds 2004 niet meer anoniem zijn. “Ons wettelijk systeem wordt hier omzeild. We hebben niet voor niets het VN-kinderrechtenverdrag ondertekend. Als kind heb je het recht om je biologische ouders te leren kennen”, aldus Kalverboer.

De Kinderombudsvrouw vindt het vooral een kwalijke zaak dat geld verdienen centraal staat in de zogenoemde baby-industrie. Ouders met een kinderwens doen hier slechts aan mee omdat ze wanhopig zijn en geen andere uitweg zien, kinderen zullen hun biologische ouders nooit leren kennen, maar de zakelijke kant ervan, die profiteert. Kalverboer krijgt steun van voormalig Kinderombudsman en huidig voorzitter van KidsRights Marc Dullaert

In landen als Spanje en Cyprus is anonieme donatie van eicellen nog steeds toegestaan. Hoewel niet bekend is hoe veel en hoe vaak daar gebruikgemaakt van wordt, weet De Baby-industrie dat commerciële eiceldonatie daar goed draait. 

Door: Redactie Nationae Zorggids