Normal_zwanger

Zwangere vrouwen hebben recht op allerlei regelingen voor hun verlof, maar ook voor na hun zwangerschap zijn diverse regelingen getroffen. Veel van hen weten dat echter niet omdat werkgevers hier niet actief over voorlichten, zegt vakbond FNV. Niet omdat ze het niet willen, maar omdat ze het niet weten. Dat meldt RTL Nieuws. 

Vrouwen die zwanger zijn hebben op de werkvloer onder andere recht op meer pauzes op een dag. Wie acht uur per dag werkt, mag tijdens haar zwangerschap een uur extra pauze opnemen. Tegen overwerken en nachtdiensten mogen ze nee zeggen en regelmatige werktijden zijn een recht.

Wie toch overwerkt tijdens haar zwangerschap, mag niet meer dan 10 uur op een dag werken en de werkweek mag niet meer dan 50 uur duren. Zwangere vrouwen hebben tijdens hun extra pauzes ook recht op een eigen ruimte met een rustplekje, zoals een bank of bed. Dit geldt tot zes maanden na de bevalling.

Een afspraak bij de dokter, verloskundige of gynaecoloog tijdens werkuren is toegestaan en een werkgever mag dat niet weigeren. De uren die een vrouw hierdoor mist, worden gewoon doorbetaald.

Vrouwen mogen tot negen maanden na de geboorte van hun kindje hun werktijd gebruiken voor kolven of om tijdens werkuren borstvoeding te geven. Uit recent onderzoek blijkt echter dat 67 procent van de kolvende moeders daar geen passende ruimte voor toegewezen krijgt. Naast de lengte van het ‘kolf- en borstvoedingsrecht’, moeten werkgevers de tijd die vrouwen aan kolven besteden uitbetalen en moeten ze zorgdragen voor een geschikte ruimte die privacy garandeert.

Toch blijken vrouwen het lastig te vinden om gebruik te maken van alle regels. “Je hebt er niet voor niets recht op, maar het is voor veel vrouwen lastig om hun rechten te verzilveren. Veel zwangere vrouwen hebben al een schuldgevoel, dan is het opnemen van een pauze moeilijk. Je hebt ook gewoon werk te doen, dat verdwijnt niet vanzelf. Je moet dus goede afspraken met je leidinggevende maken”, aldus Jessica van Ruitenburg van FNV.

Bovendien mag een werkgever zijn werknemer tijdens haar zwangerschap niet ontslaan, behalve als ze crimineel gedrag vertoont. Ook tijdens het verlof en de eerste zes werkweken na het verlof is ontslag uit den boze. Contracten hoeven echter niet verlengd te worden. Wie een tijdelijk contract heeft, kan bij verlenging dus tegen een afwijzing aanlopen. Gebeurt dit tijdens het verlof, dan houdt de zwangere vrouw recht op volledige doorbetaling van het verlof. 

Door: Redactie Nationale Zorggids