Normal_ouders_jonge_ouders_zwanger

Het programma VoorZorg voor de preventie van kindermishandeling en ernstige ontwikkelingsproblemen wordt door het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) verder ontwikkeld. Een proef met het van oorsprong Amerikaanse programma werd eerder in 60 gemeenten uitgerold en wordt nu gecoördineerd door het NCJ. VoorZorg biedt hulp aan jonge moeders vanaf de zestiende week van de zwangerschap en loopt door tot het kind twee jaar is. Dit meldt NJC. 

Nederland heeft de primeur om als eerste land een vervolg op het programma te onderzoeken en te ontwikkelen. VoorZorg is volgens het NJC een bewezen effectieve manier om kindermishandeling en huiselijk geweld te voorkomen en om de gezondheid en ontwikkeling van het kind te verbeteren. Het programma wordt vanaf 1 april van dit jaar gecoördineerd door het NJC. Betrokken organisaties en VoorZorgverpleegkundigen hebben positief gereageerd op de lancering.

Het traject dat geboden wordt gedurende 2,5 jaar, kost ongeveer 14.000 euro. Hiervoor ontvangt de vrouw verpleegkundige ondersteuning. Daarbij gaat het onder andere om de lichamelijke ontwikkeling van het kind, vragen rondom opvoeding en financiën, hechting met het kind en veiligheid. Gedurende de 2,5 jaar vinden zo’n 40 tot 60 huisbezoeken plaats en kan verdere hulp bij instanties ingeschakeld worden als daar reden toe is.

Door: Redactie Nationale Zorggids