Normal_zwanger

Het aantal meldingen over discriminatie bij het College voor de Rechten van de Mens is vorig jaar weer toegenomen. De meeste meldingen (35 procent) gaan over zwangerschapsdiscriminatie. Ook melden steeds meer mensen met een chronische ziekte of handicap een vermoeden van discriminatie. Dat melden het College voor de Rechten van de Mens en RTL Nieuws.

Medio 2017 richtte het College een speciaal meldpunt voor zwangerschapsdiscriminatie op. Sindsdien komen allerlei meldingen over het niet verlengen van een contract of andere gerelateerde zwangerschapszaken binnen.

Ook klopten meer mensen met een beperking of chronische ziekte bij het College aan met een klacht of melding over discriminatie. In 2016 is het VN-verdrag voor mensen met een beperking geratificeerd en dat noemt het College dan ook als reden voor de toename van het aantal meldingen op dit vlak. Mensen met een chronische ziekte of beperking kunnen zich hierop beroepen. Niet alleen op het gebied van wonen, werken en onderwijs neemt het aantal meldingen toe, maar ook openbare gebouwen als musea en horecavoorzieningen worden gemeld om bijvoorbeeld beperkte toegankelijkheid.

In 2017 maakten 810 mensen met een handicap of chronische ziekte een melding van discriminatie. Het jaar daarvoor ging het nog ‘slechts’ om 579 meldingen en in 2015 waren dat er 342.

Door: Redactie Nationale Zorggids