Normal_zwanger_zwangerschap

Vrouwen die drager zijn van bloederziekte of hemofilie, ervaren daarvan veel impact bij hun keuze om wel of niet zwanger te worden. Hemofilie kan niet alleen zorgen voor meer complicaties tijdens de zwangerschap, maar zij kunnen de stollingsziekte ook overdragen aan hun kind. Dit meldt Vakblad Vroeg.

Tegenwoordig zijn de symptomen van hemofilie goed te behandelen met injecties, maar dat maakt het voor koppels niet makkelijker om te kiezen voor of tegen een zwangerschap. Mocht er gekozen worden voor een zwangerschap, dan is goede begeleiding in een hemofilie behandelcentrum belangrijk. “Sta erop dat er een protocol komt en dat de juiste mensen aanwezig zijn tijdens en na de bevalling om voor jou en de baby te zorgen”, zegt Lynnda, die zelf de ziekte overdroeg aan haar zoon.

Hoewel de zwangerschap niet altijd anders hoeft te verlopen dan die van een gezonde vrouw, heeft het wel meer emotionele impact. Vrouwen zouden een schuldgevoel kunnen ontwikkelen wanneer de ziekte inderdaad is overgedragen. De maatschappij kan daarbij helpen met betere bewustwording van de ziekte. “Hemofilie is goed te behandelen, dus daar moeten we dankbaar voor zijn. Maar het blijft een zorg”, aldus Lynnda. Ze wijst onder andere op de injecties die het kind drie keer per week moet krijgen, en het feit dat het kind altijd meer aandacht zal vragen in verhouding met broers en zussen.

Hemofilie komt bijna alleen voor bij jongens maar vrouwen kunnen wel draagster zijn van de ziekte. In Nederland hebben ongeveer 1.600 patiënten hemofilie. De stollingsziekte is daarmee zeldzaam te noemen. Mensen met hemofilie kunnen te maken krijgen met bloedingen in spieren en gewrichten door een tekort aan stollingsfactoren. De mate kan variëren van patiënt tot patiënt, van mild tot ernstig.

Door: Redactie Nationale Zorggids