Normal_spermacellen_eicel

Een nieuwe hormoonvrije anticonceptievorm voor mannen is door het Oregon National Primate Research Centre in Amerika beoordeeld als effectief en veilig. De onderzoekers van het centrum testten de afgelopen tijd hoge doses van de anticonceptie EP055 op resusapen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

“Het doel was om een niet-hormonale manier te vinden om de vruchtbaarheid van sperma tijdelijk drastisch te verlagen. De resultaten zijn zeer veelbelovend. Nu is het slechts een kwestie van tijd voordat de pil klaar is voor menselijk gebruik”, aldus de onderzoekers. Na het stoppen van de injecties, werden de apen overigens al snel weer de oude.

EP055 is het eerste hormoonvrije middel dat in de toekomst mogelijk op de markt komt. Het libido van de mannen wordt er niet door aangetast en een injectie zorgt ook niet voor andere bijwerkingen. Voordat de anticonceptie op de markt verschijnt, moeten eerst uitgebreide tests op mannen plaatsvinden.

Afgelopen maart schreven we ook al over een ander anticonceptiemiddel voor mannen. Dit betreft een pil die dagelijks ingenomen moet worden. Eerder kregen mannen last van onoverkomelijke bijwerkingen bij het slikken van een anticonceptiepil. Eén groot obstakel was de leverontsteking die erdoor kon ontstaan. De pil genaamd DMAU leidt niet tot een leverontsteking, verzekeren Amerikaanse wetenschappers die deze testte op honderd mannen tussen de 18 en 50 jaar. Uit de langetermijnstudie moet nog blijken of de dagelijkse pil de productie van mannelijk zaad tegenhoudt.

Wetenschappers lieten zich eerder al terughoudend uit over de mannenpil, omdat deze simpelweg niet genoeg winst zal opleveren. Er zullen namelijk weinig mannen bereid zijn om de pil te slikken, zegt seksuoloog Rik van Lunsen. Dat zijn hoogopgeleide mannen uit het noorden van Europa met een stabiele relatie en een vriendin of vrouw die ermee instemt.  

Door: Redactie Nationale Zorggids