Logo_bravis_ziekenhuis_logo

Tegen het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal is een bodemprocedure gestart door vrouwenrechtenorganisatie Clara Wichmann en de Geboortebeweging. Zij hopen via deze weg alsnog keuzevrijheid voor zwangere vrouwen af te dwingen, zodat zij kunnen bevallen op een locatie en met personeel naar hun keuze. De procedure volgt op een kort geding waarbij een zwangere vrouw haar eigen verloskundige wilde meenemen naar het Bravis Ziekenhuis. De rechter oordeelde dat het ziekenhuis dit niet hoefde toe te staan. Dit meldt Telegraaf.

Volgens de vrouwenrechtenorganisatie is door de uitspraak van de rechter onzekerheid ontstaan over de keuzevrijheid ten aanzien van zorgverleners. “Als dit recht onduidelijk is, zijn we bang dat het nog vaker zal voorkomen dat vrouwen thuis moeten bevallen terwijl ze in het ziekenhuis willen zijn, of uit angst voor hun zorgverlener ervoor zullen kiezen om alleen te bevallen”, aldus Anniek de Ruijter, voorzitter van Clara Wichmann.

Het ziekenhuis weigerde de verloskundige die de zwangere vrouw aan haar zijde wilde hebben. Zij moest daarom uitwijken naar een ander ziekenhuis, toen de rechter het Bravis Ziekenhuis gelijk gaf via een kort geding. Bovendien denkt het ziekenhuis dat Clara Wichmann de situatie van één brouw nu misbruikt voor een proefproces over de keuzevrijheid van zwangere vrouwen. Echter vindt de vrouwenrechtenorganisatie dat de rechter heeft geoordeeld op basis van een “verouderd document” en zou er juist gekeken moeten worden naar de huidige geboortezorg en de nieuwe richtlijnen. De verwachting is dat de bodemprocedure in de loop van dit jaar zal plaatsvinden.

Door: Redactie Nationale Zorggids