Normal_onderzoek_wetenschap_lab

De Nederlandse wetenschappers die erin zijn geslaagd om embryo-achtige structuren in het laboratorium te kweken uit stamcellen, zijn wereldnieuws. Onder meer BBC, The Times en vooraanstaand tijdschrift Nature hebben de primeur gedeeld. De Nederlandse politiek is voorzichtig positief, terughoudend en roept op tot een zorgvuldige discussie. Dat melden de Telegraaf en RTL Nieuws.

Leden van het onderzoeksteam van het MERLN Instituut (Universiteit Maastricht) en het Hubrecht Instituut in Utrecht zijn geïnterviewd door de BBC en journalisten uit Duitsland, Portugal en de Verenigde Staten. Zeer indrukwekkend, vindt Clemens van Bitterswijk, directeur van MERLN.

“Dat wetenschappers steeds meer kunnen, is geweldig. Maar niet alles wat kan is direct wenselijk. Zoals het maken van een kind zonder bevruchting”, zegt VVD-Kamerlid Ockje Tellegen. Dat mensen hiertegen ethische vragen en bezwaren hebben, vindt ze dan ook niet onbegrijpelijk. Daarom benadrukt ze het belang van een zorgvuldige discussie hierover.

Mocht hier wetten voor gemaakt moeten worden, dan is dat pas mogelijk als de techniek bestaat en duidelijk is wat de techniek doet. Vervolgens kan de overheid vaststellen waarvoor het wel en niet gebruikt mag worden.

De onderzoekers kunnen dankzij dit onderzoek studies uitvoeren naar het begin van een zwangerschap. Daarover is nog vrij weinig bekend en in het beginstadium kan er daardoor nog veel misgaan. Tussen de 30 en 6o procent van de embryo’s die verwerkt wordt, groeit niet uit tot foetus. De embryo’s die nu zijn ontwikkeld kunnen voor onderzoek hiernaar gebruikt worden, evenals onderzoek naar het effect van medicatie op kleine embryo’s. Ook de wetenschappers willen de maatschappelijke discussie aangaan, maar voordat dat zover is moeten ze eerst ontdekken hoe menselijke embryo’s gekweekt kunnen worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids