Normal_roken_sigaret

Het Trimbos-instituut is op zoek naar partners, familieleden, vrienden en vriendinnen van zwangere vrouwen die roken of net gestopt zijn met roken. De vraag die het Trimbos-instituut hen wil stellen is: wat is hun invloed op de zwangere vrouw die rookt en wil of moet stoppen met roken? Met de uitkomsten willen de onderzoekers inzichtelijk krijgen wat de omgeving van de zwangere vrouw kan doen om haar te ondersteunen bij het stoppen met roken. En andersom geldt ook: wat kan er gedaan worden om de omgeving te helpen stoppen? Dat meldt Trimbos. 

Het gaat de onderzoekers om de beweegredenen van naasten. Dus waar ze baat bij hebben, welke informatie ze nodig hebben en of ze begeleiding willen. Het Trimbos wil met de uitkomsten ervan de bestaande informatie en materialen verbeteren, zodat het kind zo gezond mogelijk kan opgroeien.

Nog steeds zijn er vrouwen die tijdens hun zwangerschap de sigaret niet kunnen laten liggen. 22 procent van de zwangere vrouwen met een lage opleiding rookte in 2015 gedurende haar zwangerschap. In totaal ging het om 8,6 procent van de zwangeren die rookte. Wie wel besluit om net voor of tijdens de zwangerschap te stoppen, pakt dit erna toch snel weer op. Zo’n 50 tot 70 procent valt tussen zes en twaalf maanden na de zwangerschap weer terug in oude gewoonten. Daarom is het van belang om niet alleen te informeren en ondersteunen tijdens de zwangerschap, maar is het ook belangrijk om vrouwen (en hun omgeving) op de hoogte te stellen van de effecten van sigarettenrook op kinderen na de geboorte.

Verloskundigen die mensen kennen die aan het onderzoek mee willen of kunnen doen, kunnen een e-mail sturen naar Ewillemse@trimbos.nl om daar meer informatie aan te vragen en gratis posters en flyers voor in de wachtruimte te ontvangen. Deelnemers krijgen hun deelname vergoed. 

Door: Redactie Nationale Zorggids