Normal_eten

Vrouwen die veel fastfood of weinig fruit eten, worden minder snel zwanger dan vrouwen die er een gezondere voedingsstijl op na houden. Dit stellen Australische onderzoekers die hiervoor ongeveer 5.600 vrouwen ondervroegen. De algemene conclusie is dat regelmatig ongezond eten bijdraagt aan een slechtere vruchtbaarheid van de vrouw. Dat meldt Scientias. 

Weinig fruit eten en veel fastfood eten blijken los van elkaar invloed te hebben op de vruchtbaarheid. De kans op een zwangerschap na een jaar stijgt bij vrouwen die weinig fruit eten van 8 naar 12 procent. Voor vrouwen die veel fastfood eten (meerdere keren per week) geldt dat dit percentage steeg van 8 naar 16 procent.

“De resultaten laten zien dat een voedingspatroon dat kwalitatief gezien goed is, fruit bevat en weinig fastfood de vruchtbaarheid verbetert en de tijd die nodig is om zwanger te raken, verkort”, zegt onderzoeker Claire Roberts.

Een kanttekening bij dit onderzoek is dat de zwangere vrouwen zelf antwoord gaven op vragen over hun voeding. Dat betekent dat de wetenschappers binnen dit onderzoek zich vooralsnog afvragen hoe eerlijk alle vrouwen waren. Ze vermoeden wel dat de meeste vrouwen hun dieet kunnen herinneren en daarom redelijk adequaat antwoord kunnen geven op de vragen. Tevens is niet gekeken naar het voedingspatroon van de vaders. Slechte voeding zou eventueel ook van invloed kunnen zijn op hun vruchtbaarheid. “Maar over het algemeen onderschrijft de studie wat de meeste gezondheidswerkers intuïtief al geloven”, aldus de onderzoekers.

Door: Redactie Nationale Zorggids