Normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

Vrouwen die tijdens hun ivf-behandeling acupunctuur ondergaan, hebben daarmee niet meer kans om zwanger te raken. Dat blijkt uit Australisch onderzoek onder 809 vrouwen die ivf ondergingen. Zij kregen één acupunctuurbehandeling tijdens de follikelstimulatie, één voor en één na het plaatsen van de embryo. Het onderzoek toonde aan dat de alternatieve Chinese geneeswijze de kans op zwangerschap niet vergroot. Dit meldt Volkskrant.

De vrouwen werden in twee groepen verdeeld, waarbij de ene groep daadwerkelijk driemaal acupunctuur onderging en de tweede helft drie nepbehandelingen kreeg. Daarbij werden de naaldjes niet op de juiste plekken geplaatst om effect te hebben op de vruchtbaarheid en werden bovendien naalden gebruikt die niet de huidlagen binnendrongen. Van de 809 vrouwen raakten er uiteindelijk 146 zwanger. Dat is een slagingspercentage van 18 procent per ivf-cyclus.

Van de zwangere vrouwen onderging de helft de echte behandeling en de andere helft kreeg de nepbehandeling. “Er was kortom geen verschil tussen de twee groepen”, aldus emeritus hoogleraar gynaecologie en voortplantingsgeneeskunde Bart Frauser van het UMC Utrecht. Hij is zelf niet betrokken geweest bij het onderzoek. Wel stelt hij dat het aantal zwangerschappen dat voortkwam uit de ivf-behandelingen laag is. Dat zou mogelijk te maken hebben met de specifieke selectie van vrouwen die meededen aan het onderzoek. Zo mochten vrouwen niet eerder behandeld zijn via acupunctuur.

Hoewel het gebruik van acupunctuur als aanvulling tijdens een ivf-behandeling in de wetenschap veelal wordt gezien als niet-effectief, zijn er ook onderzoeken die het belang van acupunctuur wel onderstrepen. Het Australische onderzoek heeft dan ook zeker meerwaarde door de grootschaligheid. “Het is wellicht geen nieuwe informatie, maar wel meer bewijslast. Elke goede studie over acupunctuur is een toevoeging voor ons als arts om onze patiënten goed advies te kunnen geven.”

Door: Redactie Nationale Zorggids