Normal_zwanger1

Sinds 15 mei kunnen vrouwelijke zelfstandigen die tussen 2005 en 2008 geen zwangerschapsuitkering kregen, deze met terugwerkende kracht aanvragen bij het UWV. Het bedrag wordt begin 2019 overgemaakt en telt dus ook mee voor de belastingaangifte van dat jaar. Niet helemaal eerlijk, vindt belastingadviseur Kees Kocks. Dat meldt RTL Z. 

Wie deze zwangerschapsuitkering aanvraagt, krijgt begin 2019 5.600 euro op haar rekening gestort. Het bedrag van de uitkering wordt toegevoegd aan het totale inkomen met als gevolg dat toeslagen mogelijk omlaag gaan.

Belastingadviseur Kees de Cock noemt het oneerlijk dat de regeling bij het inkomen van 2019 wordt opgeteld en niet bij het inkomen van het jaar waarin de vrouw zwanger was. Het kan zijn, en die kans is zeer aanwezig, dat de vrouw sinds haar zwangerschap meer is gaan verdienen. Tijdens de zwangerschap hebben de vrouwen minder inkomsten gedraaid. Zodoende komen ze door hun hogere inkomen nu in een hogere belastingschijf en moeten ze dus ook meer belasting betalen over de zwangerschapsuitkering.

Verdiende een vrouw in 2008 nog 40.000 euro, dan was de inkomstenbelasting die ze daarover moest betalen 42 procent. Verdient ze in 2019 ruim 68.600 euro, dan betaalt ze daarover 49.5 procent belasting. 

Door: Redactie Nationale Zorggids