Normal_ivf-_eicel-bevruchting-zwanger-embryo

Het verbod op kweekembryo’s zou uit de Embryowet geschrapt moeten worden, vinden diverse wetenschappers. Dit zou namelijk ten goede komen van het aantal zwangerschappen dat via IVF ontstaat. Tot nu toe is er geen consensus binnen het kabinet over medische-ethische kwesties als embryo’s kweken. Dat meldt de Telegraaf. 

Gisteren spraken diverse medici en wetenschappers hierover in de Tweede Kamer, waaronder klinisch embryoloog Sebastiaan Mastenbroek. Hij vindt dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar IVF, omdat tot op heden maar 25 procent van de pogingen slaagt. Kweekembryo’s gebruiken in het onderzoek hiernaar kan uitwijzen waarom het slagingspercentage zo laag is.

Kamerlid Carla Dik van de ChristenUnie vraagt zich af of onderzoek naar bijvoorbeeld IVF of erfelijke ziektes niet op een andere manier kan dan met kweekembryo’s. Nee, luidde het antwoord gisteren, vooral niet als het gaat om de het voortplantingsproces. Mastenbroek vindt steun bij collega Sjoerd Repping, hoogleraar Humane Voortplantingsbiologie. Hij vindt dan ook niet dat het kabinet zo star moet zijn in haar huidige visie op kweekembryo’s. Het onderzoek gaat gewoon door, maar de kans is groot dat andere landen het onderzoek overnemen en laten uitvoeren door commerciële partijen. Dat gebeurt in Nederland niet zo snel. “Nederland loopt echt voorop in effectiviteitsonderzoek.”

Door: Redactie Nationale Zorggids