Normal_ivf-_eicel-bevruchting-zwanger-embryo

Friese stellen die voor hun kinderwens zijn aangewezen op ivf, kunnen daarvoor bij Nij Barrahûs in Wolvega terecht. De kliniek werkte voorheen nog samen met de Isala Kliniek in Zwolle, maar mag nu zelfstandig opereren. De inspectie heeft toestemming verleend voor de uitvoering van ivf en icsi. Dit meldt Leeuwarder Courant.

Bij Nij Barrahûs wordt gewerkt met zowel ivf als icsi, wat een afgeleide techniek van ivf is. Het wordt daarmee de eerste zelfstandige kliniek in Friesland waar dit mogelijk is. Stellen kunnen ook uitwijken naar het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de kliniek in Zwolle, waar voorheen ook mee werd samengewerkt. Landelijk zijn er vijftien klinieken die werken met ivf. In juli zal in Wolvega gestart worden met de eerste reageerbuisbaby’s.

Jaarlijks voert Nij Barrahûs 100 tot 150 ivf-behandelingen uit. Dat aantal zal dit jaar stijgen naar 200 en zal de jaren daarna blijven toenemen met 15 procent per jaar. Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 2.500 tot 3.000 baby’s geboren via ivf. Hierbij wordt de eicel van de moeder of donormoeder bevrucht in een petrischaaltje of reageerbuis. Wanneer de eicel bevrucht is, wordt deze teruggeplaatst in het lichaam van de vrouw. Daar kan de zwangerschap voortgezet worden. Na drie behandelingen heeft ongeveer 50 procent van de stellen een succesvolle zwangerschap, wat betekent dat de slagingskans van ivf op ongeveer de helft ligt.

Door: Redactie Nationale Zorggids