Normal_kindermisbruik__kinderporno__kind__baby__handen__moeder__ouders__geboorte

Vanuit de Stichting Still Fotografie maakt fotografe Melanie Plaggenmarsch foto’s van doodgeboren kindjes of baby’s die maar heel kort te leven hebben. Ziekenhuizen vanuit het hele land weten haar te vinden en maandelijks komen er zo’n drie aanvragen binnen om een gezin met een doodgeboren kindje op beeld vast te leggen. Inmiddels werkt de stichting met 47 fotografen die op vrijwillige basis op pad gaan. Dat meldt RTL Nieuws. 

“Door de foto’s is er een blijvende herinnering. Ouders zitten bij zo’n gebeurtenis in een enorme rollercoaster dat ze bang zijn dingen te vergeten. Hoe zagen de voetjes eruit, hoe waren de handjes van het kindje? Dankzij de foto’s zijn die herinneringen er en kan er gepraat en gerouwd worden”, legt Plaggenmarsch uit.

Volgens rouwdeskundige Kathy Beckers is het een recente ontwikkeling dat ouders een herinnering willen hebben aan hun overleden kindje. Eeuwenlang werd dit verdriet niet erkend. Doodgeboren kindjes werden ruim dertig jaar geleden nog direct na de geboorte weggehaald, omdat ouders zo geen verdriet hoefden te ervaren. Recent wetenschappelijk onderzoek laat echter zien dat ouders zich al aan hun ongeboren kindje hechten. Daarom is het belangrijk om het verdriet te accepteren en goed afscheid te nemen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids