Normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

Verplicht wijzen op gespecialiseerde hulpverlening en op alternatieven voor abortus. De SGP wil de abortuswet wijzigen, want ongewenst zwangere vrouwen zouden altijd alle opties moeten overwegen en daarin is een belangrijke taak voor de huisarts weggelegd. Daarom wil de SGP dat huisartsen deze vrouwen de optie voor gespecialiseerde begeleiding voorleggen. En wil de partij dat artsen vrouwen in een gesprek én op papier wijzen op de alternatieven voor abortus, zoals anoniem bevallen, pleegzorg of adoptie. Dat melden Algemeen Dagblad en SGP. 

 

 

“Als de dokter vertelt dat er ook andere mogelijkheden zijn voor abortus, dan heeft een vrouw in een moeilijke periode ook steun en houvast om na te denken in de vijf dagen bedenktermijn die voor een abortus geldt. Zij krijgt dan ook veel informatie om haar keuze op te baseren”, zegt SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij.

Soms is een vrouw overtuigd van haar keuze voor een abortus. Een huisarts kan wijzen op alternatieven dan als overbodig ervaren. Dat hoeft volgens de SGP niet. De partij wil dat een vrouw hoe dan ook alle opties heeft overwogen.

Meer dan 30.000 vrouwen per jaar kiezen voor een zwangerschapsafbreking, waarvan 50 procent eerst naar de huisarts gaat. Op dit moment leggen huisartsen alleen alternatieven voor als een vrouw  daar behoefte aan heeft. Toch gebeurt het vaker niet dan wel dat een huisarts andere opties geeft bij twijfelende vrouwen. Is een vrouw overtuigd van een abortus? Dan krijgt ze bijna altijd direct een doorverwijzing.

Van der Staaij stelt dat abortusartsen nooit zullen afzien van een zwangerschapsafbreking, maar daar is volgens abortusarts Annet Jansen niets van waar. “De vrouw die bij ons komt is een persoon die zelfstandig haar afwegingen kan maken. Hij realiseert zich kennelijk niet dat we regelmatig afzien van behandeling omdat vrouwen twijfelen.”

De Tweede Kamer kan de voorgestelde wetswijziging van de SGP over een paar maanden in ontvangst nemen.

Door: Redactie Nationale Zorggids