Normal_moeder_kind_baby

Moeders kunnen de kans op obesitas bij hun kind met 75 procent verkleinen als zij vanaf het begin gezond eten, meerdere malen per week bewegen, een gezond gewicht hebben en niet roken of drinken. Dit meldt Scientias op basis van bevindingen van Amerikaanse onderzoekers.

De Harvard-wetenschappers volgden jarenlang bijna zeventienduizend vrouwen en ruim 24.000 kinderen tussen de 9 en 18 jaar. Het onderzoek duurde vijf jaar en binnen die paar jaar kreeg 5,3 procent te maken met ernstig overgewicht, ofwel obesitas.

De leefstijl van de moeder blijkt een grote invloed te hebben op de kans dat een kind ernstig overgewicht ontwikkelt. Obese kinderen hebben vaak een moeder die zelf ook met overgewicht kampt of een sigarettenverslaving heeft. Door hun leefstijl aan te passen – door onder meer gezond te eten, op gezond gewicht te blijven en niet te roken – verkleint de kans op obesitas onder kinderen aanzienlijk. Een kind die dezelfde gezonde leefstijl hanteert, verkleint de kans op ernstig overgewicht met 82 procent. 

Volgens de onderzoekers hoeven moeders niet alles tegelijk te doen. Een vrouw die er bijvoorbeeld alleen een gezond gewicht op nahoudt, heeft een 56 procent kleinere kans op een kind met obesitas. Niet rokende moeders verkleinen de kans op ernstig overgewicht bij hun kind met 31 procent. 

Door: Redactie Nationale Zorggids