Normal_pil_anticonceptie_voorbehoedsmiddel

Vrouwen die een verre reis maken en de pil slikken, denken vaak niet aan aan het tijdsverschil. Want het tijdsverschil maakt wel degelijk uit als je de anticonceptiepil slikt. Hoe ver je moet reizen en het aantal uren tijdsverschil hebben invloed op de maatregelen die je kunt nemen. We leggen je in het kort even uit hoe de vork in de steel zit! 

Als het land waar je naartoe gaat een tijdverschil van 3 tot 12 uur heeft, hoef je hier geen rekening mee te houden. Je kunt de pil slikken op hetzelfde tijdstip als je thuis doet. Pas wanneer het tijdsverschil meer dan 12 uur is, moet je je planning enigszins aanpassen. Uitgangspunt is dat je tussen ieder ‘pilslikmoment’ 24 uur hebt.

Marge

24 uur tussen iedere pil betekent niet dat je in het holst van de nacht moet opstaan om er eentje te slikken. Mocht het bijvoorbeeld zo zijn dat je 2.00 uur ‘s nachts exact 24 uur na je laatste slikmoment is, dan kun je ook twee uur eerder de pil innemen. Het is beter om binnen de 24 uur te blijven, dan er langere tijd overheen te laten gaan. Uiteindelijk zal de betrouwbaaarheid van de pil niet veel afnemen als je een klein beetje afwijkt van de tijden, er is namelijk een marge ingebouwd. Kijk in de bijsluiter voor de marge van jouw pil.

Voor de minipil gelden iets striktere adviezen, want daarvan neemt de werkzaamheid iets sneller af. Artsen raden het vrouwen aan om de pil zo stipt mogelijk in te nemen en daarbij maximaal een tijdsverschil van 1 uur in acht te nemen. Voor alle anticonceptiepillen geldt: neem een strip mee in je handbagage zodat je er altijd toegang toe hebt. Bovendien vriest het in het bagageruim en dat is niet goed voor de betrouwbaarheid van de pil. Reizigers die 24 uur of langer vliegen, kunnen de pil onderweg slikken volgens de Nederlandse tijd.

Ritme

Als je het gewend bent om voor het slapengaan de pil te slikken, houd dat ritme dan ook aan tijdens je vakantie. Ben je het gewend om dit juist bij het ontbijt te doen? Of net voor het tandenpoetsen? Houd dat dan aan op vakantie. Zo voorkom je zo goed als mogelijk dat je op vakantie vergeet de pil te slikken.

Menstruatie uitstellen?

Voor wie op reis niet ongesteld wil worden, kan de pil doorslikken. Het uitstellen van de menstruatie is namelijk niet gevaarlijk voor de gezondheid. Wil je weten hoe lang je kunt door slikken? Win hierover advies in bij je huisarts of apotheker. 

Door: Redactie Nationale Zorggids