Normal_pasgeboren_geboorte_baby

In Friesland heeft een moeder haar baby zelf uit haar buik kunnen tillen tijdens de keizersnede. Het is een primeur voor ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen. Normaal haalt het operatieteam de baby uit de buik en wordt deze pas later in de armen van de moeder gelegd. In het buitenland gebeurt het al vaker dat vrouwen assisteren bij hun eigen bevalling of keizersnede. Dit meldt Leeuwarder Courant.

Om te kunnen assisteren bij haar eigen keizersnede, kreeg de vrouw een steriele jas en handschoenen aan. Zij zou namelijk met haar handen bij de wond in de buurt komen, waardoor er speciale aandacht moest komen om infecties te voorkomen. Ook heeft de moeder voorafgaand aan haar keizersnede geoefend met het team in de operatiekamer.

Het ziekenhuis twijfelde niet over het verzoek van de vrouw. “De moeder wilde het graag en we zagen geen reden om het niet te doen”,  aldus gynaecoloog Clasien van der Houwen. De vrouw kreeg zoals bij een reguliere keizersnede een ruggenprik toegediend als pijnbestrijding.

Door: Redactie Nationale Zorggids