Normal_baby_vader

De gevoeligheid van een vader richting zijn baby, hangt af van de cortisolwaarden in zijn lichaam. Een man met hoge cortisolwaarden gaat minder gevoelig met zijn kindje om dan een man met lagere waarden. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Radboud Universiteit concludeerden dit na 57 toekomstige vaders en 88 zwangere vrouwen te hebben bestudeerd. Zij kregen tijdens het onderzoek een huilende pop waarvoor ze moesten zorgen. Dat meldt NU.nl. 

Gedurende de opdracht hielden de onderzoekers continu de cortisol- en testosteronwaarden bij. Cortisol is een stresshormoon. Ook de na de geboorte van hun kindje moesten de vaders met hun pasgeboren baby terugkomen om hun hormoonwaarden te laten meten. Dit meetmoment vond plaats tijdens het verschonen van de luier.

De onderzoekers merkten dat ze met deze studie konden voorspellen hoe gevoelig een aanstaande vader met zijn kindje omgaat. Want wat bleek: vaders met hoge cortisolwaarden tijdens het zorgen voor de pop, gingen minder sensitief om met hun eigen kindje. Overigens werd er geen verband gevonden tussen hoge hormoonwaarden bij vrouwen en de gevoeligheid waarmee zij met hun pasgeboren baby omgaan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids