Normal_ivf-_eicel-bevruchting-zwanger-embryo

IVF is tegenwoordig niet meer weg te denken. Toch is het nog maar 40 jaar geleden dat de eerste IVF-baby werd geboren. Het Engelse echtpaar Leslie en John Brown was het eerste stel dat ouders werd na IVF. Sindsdien zijn er wereldwijd 8 miljoen kinderen geboren na een IVF-behandeling. In Nederland wordt de behandeling jaarlijks 14.000 keer toegepast. Dat meldt Freya. 

Op 25 juli is het precies 40 jaar geleden dat de eerste IVF-baby werd geboren: Louise Brown zag op 25 juli 1978 het levenslicht. In Engeland lukte het dr. Robert Edwards en dr. Patrick Steptoe om een doorgaande zwangerschap tot stand te brengen met deze toen nog experimentele behandeling. Het was destijds een doorbraak van dezelfde orde als de eerste man op de maan. Er was ook veel weerstand in de samenleving. Pas in 2010 ontving Edwards voor zijn bijdrage aan de IVF-techniek de Nobelprijs voor de geneeskunde.

Hoop op een kind

De komst van IVF markeert een belangrijke mijlpaal in de medische geschiedenis. Voor het eerst ontstond een mens zonder dat er seks had plaatsgevonden. Deze techniek opende voor velen de deur naar het ouderschap, waar deze voorheen gesloten was. In eerste instantie werd IVF uitsluitend toegepast bij afgesloten eileiders. Inmiddels wordt deze behandeling succesvol uitgevoerd bij uiteenlopende diagnoses.

Een IVF-kind in iedere klas

Van iedere 36 kinderen die in Nederland geboren worden, is er één ontstaan dankzij een IVF-behandeling. Dat houdt in dat er gemiddeld in iedere schoolklas één IVF-kind zit. Sinds de komst van IVF zijn er wereldwijd meer dan 8 miljoen kinderen geboren. 

Vruchtbaarheidsproblemen in Nederland 

Eén op de zes paren raakt niet binnen een jaar spontaan zwanger. Onderzoeken en behandelingen die dan vaak volgen, luiden een onzekere en spannende periode in. In Nederland worden jaarlijks 14.000 IVF-behandelingen uitgevoerd. 1 op de 36 kinderen in Nederland is ontstaan dankzij een IVF-behandeling.

Door: Redactie Nationale Zorggids