Normal_ouders_jonge_ouders_zwanger

Vrouwen die zich in een kwetsbare situatie vinden en zwanger zijn van hun eerste kind, worden in de Hoeksche Waard vanaf september geholpen via het programma VoorZorg. Dit wordt verzorgd door zorgaanbieder Careyn en de lokale GGD. Onder andere het aantal meldingen van huiselijk geweld zou omlaag gebracht kunnen worden met het traject van twee jaar. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Huisartsen, gynaecologen en verloskundigen kunnen vrouwen doorwijzen naar VoorZorg als zij vermoeden dat de vrouw zich in een kwetsbare situatie bevindt. Daarbij kan het gaan om (voormalig) huiselijk geweld, weinig steun van de omgeving, een laag opleidingsniveau of middelengebruik. Het traject via VoorZorg heeft in andere gemeenten al tientallen vrouwen en hun kinderen kunnen helpen. Vanaf september kunnen ook vrouwen in de Hoeksche Waard gebruik maken van de dienst van Careyn en de GGD.

Van zwangerschap tot peutertijd

VoorZorg start al tijdens de zwangerschap en loopt door tot het kind twee jaar is. Deze intensieve vorm van hulpverlening zou er voor kunnen zorgen dat er minder huiselijk geweld is en dat zowel de moeder als de vader makkelijker aan de bel kunnen trekken als dat nodig is. In andere gemeenten is al gebleken dat er minder meldingen bij Veilig Thuis binnenkomen wanneer het gezin wordt begeleid door VoorZorg-medewerkers.

Preventief handelen

In de Hoeksche Waard zijn niet per se heel veel vrouwen die de hulp hard nodig hebben. “We bieden dit preventief aan om er voor te zorgen dat de ouders en het kind op lange termijn de beste kans hebben op een goed leven”, aldus Manon Arts, programmamanager Jeugd bij Careyn.

Tijdens het traject worden verschillende thema’s behandeld die een positief resultaat moeten hebben op de gezondheid van zowel de ouders als het kind. Ook worden de opvoedvaardigheden verbeterd. Zo stoppen de ouders vaker met roken en worden de kinderen met een hoger gewicht geboren door betere zorg tijdens de zwangerschap. Dit zorgt er voor dat de baby een hogere weerstand heeft.

Door: Redactie Nationale Zorggids