Normal_vaccineren_inenten_baby

Een uitspraak van Ruud Coolen van Brakel, voorzitter van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), heeft veel stof doen opwaaien. Ouders die weigeren om hun kind te laten vaccineren zouden volgens hem gekort moeten worden op hun kinderbijslag. Ook zou verplicht vaccineren een overweging moeten zijn. Het ministerie van Volksgezondheid ziet hier geen heil in en kinderdagverblijven zien op tegen de administratie die daarbij komt kijken. Dat melden Volkskrant en Trouw. 

Het is een dalende trend: steeds minder baby’s, kleuters en kinderen worden ingeënt tegen onder meer de bof, mazelen, rodehond en HPV. De vaccinatiegraad dit jaar is 92,9 procent, terwijl deze vijf jaar geleden nog 4 procent hoger was. Ouders zijn bang voor bijwerkingen en lezen daar steeds meer over op social media. Bovendien spelen religieuze overtuigingen nog steeds een grote rol.

“We kunnen blijven toekijken hoe de vaccinatiegraad steeds verder daalt of we kunnen zeggen: we laten alle oplossingen de revue passeren en schuwen geen enkel taboe”, zegt Coolen van Brakel. In landen waar sommige vaccinaties verplicht zijn, zoals in België en Frankrijk, gaat de vaccinatiegraad weer omhoog.

'Geen plannen voor verplicht maken vaccinaties'

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid heeft geen plannen om vaccinaties op de kinderopvang verplicht te stellen, zo liet hij eerder al weten. Bovendien zou het in strijd met de Grondwet zijn als niet-ingeënte kinderen op grond van godsdienst of levensovertuiging geweigerd worden.

Hoogleraren en docenten zijn verdeeld over de uitspraak van de IVM-voorzitter. Fleur Jongepier, docent toegepaste ethiek, is voor het verplicht maken omdat het niet inenten van kinderen gevaarlijk is. Emeritus-hoogleraar Paul van Tongeren vindt dat ouders zelf moeten weten of ze hun kind inenten. “Wel is het van belang dat de overheid voorkomt dat door de vrijheid van de ene persoon, de vrijheid van andere personen wordt ingeperkt. Bijvoorbeeld door te stellen: deze ouders mogen niet protesteren als ze niet worden toegelaten op de een crèche, omdat hun kinderen daar een gevaar vormen voor kinderen die nog te jong zijn voor vaccinaties.”

Door: Redactie Nationale Zorggids