Normal_zwanger

Steeds minder stellen wonen een fysieke pufcursus bij en om kleine complicaties tijdens de bevalling te voorkomen heeft verloskundige Sandra Vuik een online pufcursus ontwikkeld. Vrouwen en hun partners hebben vaak geen tijd om op locatie een training te volgen, maar er zijn ook stellen die denken niets aan zo'n cursus te hebben. Dat meldt RTL Nieuws. 

“De pufcursus geeft een reëel beeld van de bevalling en leert op welk moment er wat gebeurt met je lijf. Door de signalen te herkennen, raak je minder snel in paniek”, vertelt Vuik. Tijdens de cursus leren vrouwen wanneer ze het beste nog even onder de douche kunnen staan, wanneer een rugmassage gewenst is of wanneer ze rustig moeten ademhalen. “Door in te spelen op de signalen, wordt de pijn verminderd.”

Vrouwen die geen pufcursus hebben gevolgd, raken sneller in paniek, zegt verloskundige Tamani Zamani. Ook zijn deze vrouwen meer geneigd om pijnbestrijding aan te vragen en onder deze groep vrouwen vinden meer medische ingrepen plaats, aldus de verloskundige.

Moeders zijn iets minder positief over een pufcursus. Uit een poll van editie.nl onder ruim tweeduizend vrouwen blijkt dat bijna 80 procent in de praktijk niets had aan de cursus. 

Door: Redactie Nationale Zorggids