Normal_diabetes_arts_dokter

De streefwaarden voor glucosecontrole bij zwangere vrouwen met diabetes type 1 moeten mogelijk omlaag. Zweedse onderzoekers hebben ontdekt dat een kindje een grotere kans heeft op een aangeboren hartafwijking als zijn moeder diabetes type 1 heeft. Ook als de suikerwaarden tijdens de zwangerschap en bevalling laag genoeg zijn. Dat meldt Skipr. 

De onderzoekers kwamen tot deze conclusie nadat ze de glucosewaarden bij bijna 2.500 zwangere vrouwen met diabetes type 1 bekeken en het aantal aangeboren afwijkingen bij hun kindjes. Ook het Zweeds diabetesregister werd gebruikt, waarin de gegevens van een miljoen zwangerschappen stonden.

In totaal kwamen 122 kinderen van 2.458 moeders met diabetes ter wereld met een aangeboren hartafwijking. 15 baby’s per duizend moeders zonder diabetes kwamen ter wereld met een afwijking. Volgens de onderzoekers is er een verband tussen het risico op hartafwijkingen en het bloedsuikergehalte bij vrouwen met diabetes.

De gezondheidszorg heeft streefwaarden vastgesteld voor zwangere vrouwen met diabetes type 1. Dit om complicaties zo veel mogelijk te voorkomen. De onderzoekers stellen echter dat de huidige streefwaarden mogelijk nog te hoog zijn, maar om dat zeker te weten is eerst meer onderzoek nodig.  Daaruit moet ook blijken of intensievere insulinetherapie wenselijk is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids