Normal_vaccin_inenten

Het Rijksvaccinatieprogramma heeft zeker zesduizend sterfgevallen voorkomen onder kinderen en jongvolwassenen die geboren zijn tussen 1953 en 1992. Promovendus Maarten Wijhe van de Rijksuniversiteit Groningen onderzocht het effect van vaccinaties voor rodehond, bof, mazelen, polio, tetanus, kinkhoest en difterie. Dat meldt de Rijksuniversiteit Groningen.

Het Rijksvaccinatieprogramma heeft vooral bijgedragen aan een afname van kindersterfte. Duizenden stergevallen zijn hierdoor voorkomen en ook zijn er minder mensen ziek geworden. Het aantal ziektegevallen bij rodehond is met 50 procent afgenomen en met 90 procent bij polio.

De afgelopen decennia zijn de overheidsuitgaven aan vaccins wel gestegen. Waar in 1957 nog 5 miljoen werd uitgegeven aan vaccinaties, steeg dat bedrag in 2014 naar 93 miljoen. Deze flinke stijging is met name toe te schrijven aan de introductie van nieuwe en duurdere vaccins.

Een kanttekening van Wijhe is dat de effectiviteit van vaccinaties niet vaststaat. De doelmatigheid kan veranderen en daarom moeten de effecten van vaccinatieprogramma's gemonitord blijven worden. Wijhe wijst ook op het belang van vaccinaties en de aandacht die hiervoor nodig is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids