Normal_landbouw

Door een gebrek aan geld en personeel bij de Europese beoordelingsinstanties zullen we nog jarenlang pesticiden op onze groente en fruit vinden die mogelijk de hormoonhuishouding verstoren en schadelijk zijn voor de voortplanting. Voedselwaakhond foodwatch maakt zich ernstige zorgen want herbeoordeling op van schadelijke en soms omstreden pesticiden vindt vaak niet tijdig plaats. Dat meldt NU.nl. 

De reden dat deze pesticiden nog steeds zijn toegestaan en dat herbeoordeling wordt uitgesteld is een gebrek aan personeel en geld bij de beoordelingsinstanties. Wanneer herbeoordeling niet plaatsvindt, worden pesticiden automatisch langer toegestaan.

“Dit capaciteitsprobleem wordt letterlijk op het bord van de consument gelegd. Dat is de omgekeerde wereld van het in Europa afgesproken voorzorgsbeginsel. De mogelijke schade aan de financiële belangen van de pesticidefabrikanten lijkt zwaarder te wegen voor de Commissie dan de mogelijke schade aan de gezondheid van de consument”, zegt Corinne Cornelisse van foodwatch.

Een herbeoordeling vindt veelal plaats tien jaar na toelating van een pesticide. Tegen die tijd zijn er vaak nieuwe wetenschappelijke conclusies getrokken over de gevaren die de pesticide met zich meebrengt. Deze nieuwe inzichten hebben vaak een verbod tot gevolg. Bij ruim tweehonderd pesticiden is een herbeoordeling uitgesteld.

foodwatch eist een einde aan de eindeloze verlengingen voor pesticiden. “Deze schadelijke bestrijdingsmiddelen horen niet thuis in ons voedsel.”

Door: Redactie Nationale Zorggids