Normal_vaccineren_inenten_baby

In acht jaar tijd is het aantal baby’s in Zeeland dat geen inentingen krijgt flink toegenomen. Waar in 2007 nog 8 procent van de baby’s niet werd gevaccineerd tegen de bof, mazelen en rodehond (BMR), groeide dat percentage in 2015 naar 13,6 procent. Ook bij inentingen tegen andere ziektes is een dalende trend te zien. Dat meldt PZC.

Zeeland heeft de laagste vaccinatiegraad van Nederland. Er wonen relatief veel mensen die om religieuze redenen hun kinderen vaccineren, maar volgens GGD Zeeland-directeur Ronald de Meij daalt de vaccinatiegraad met name door de zogenoemde anti-vaxxers. Dit zijn vaak mensen met een goede opleiding die zelf online op zoek gaan naar pseudo-wetenschappelijke artikelen.

“We hebben hier heel veel last van”, zegt De Meij. In de column van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff kan hij zich vinden. Dijkhoff liet vorige week weten open te staan voor een vaccinatieplicht. Steeds meer ouders kiezen ervoor om hun kind niet in te enten tegen ernstige ziektes, omdat ze “pseudo-interessant gemaakte bullshit” lezen over vaccinaties, aldus de fractievoorzitter. De directeur van GGD Zeeland is blij dat Dijkhoff en andere politici zich in de discussie mengen.

Door: Redactie Nationale Zorggids