Normal_anticonceptie__pil

Door productieproblemen bij de leveranciers van verschillende stoffen is er een tijdelijk tekort ontstaan aan de meest populaire versie van de anticonceptiepil. Onlangs is een lading van de pillen afgekeurd, waardoor nu een tekort is ontstaan bij apothekers. Het gaat om het middel microgynon 30 en de merkloze varianten daarop. Dit meldt NOS.

De stoffen die nodig zijn om het anticonceptiemiddel te maken, komen doorgaans uit landen zoals China, Turkije en India. Op dit moment komen er geen nieuwe verpakkingen binnen en moeten apothekers het doen met de voorraad die zij zelf nog hebben. Vermoedelijk komt er volgende week weer een nieuwe lading binnen, maar het is onduidelijk of alle apothekers in Nederlands daarmee hun voorraad weer kunnen aanvullen.

Micycrogynon 30 is de populairste pil en wordt voorgeschreven aan het gros van de vrouwen. Er zijn ook merkloze versies van op de markt, met als werkzame stoffen ethinylestradiol/levonorgestrel. Vrouwen die dringend aan een nieuwe strip moeten beginnen zouden mogelijk kunnen overstappen op een andere pil, maar dat kan voor bijwerkingen zorgen omdat de hoeveelheid hormonen anders is. Ook kan er gekozen worden om tijdelijk een alternatieve vorm van anticonceptie toe te passen, zoals condooms. Naast anticonceptie wordt microgynon 30 ook voorgeschreven om acne en menstruatiekrampen te verminderen bij jonge meisjes en vrouwen.

Lage prijzen

Apothekersorganisatie KNMP zegt dat de lage prijzen op de Nederlandse markt bijdragen aan tekorten van medicijnen. Zo zouden de prijzen voor geneesmiddelen hier heel laag liggen, waardoor het voor fabrikanten geen aantrekkelijke markt is. Voorraden worden daarom laag gehouden en wanneer er in het productieproces dan een probleem ontstaat, is de voorraad snel op. Vorig jaar was er 732 keer een tekort aan een bepaald geneesmiddel.

Door: Redactie Nationale Zorggids