Normal_zwanger_zwangerschap_1

Nederland is klaar voor de oprichting van een draagmoederbank. Dit blijkt uit onderzoek onder het EenVandaag Opiniepanel onder 18.000 mensen. Het onderzoek is gedaan in het kader van het programma ‘Hoe Bevalt Nederland’ met Ria Bremer. Een kleine meerderheid van 53 procent is voorstander van de komst van een Nederlandse instantie die wensouders en draagmoeders, vrouwen die een kind voor een ander willen dragen, aan elkaar koppelt en begeleidt. Ruim een kwart is tegen een draagmoederbank. Dit meldt EenVandaag.
 

In Nederland is commercieel draagmoederschap nu verboden. Ook het plaatsen van een oproep voor onbekenden is strafbaar. Wensouders mogen alléén een draagmoeder zoeken in hun eigen omgeving. Roel Schats, hoofd voortplantingsgeneeskunde van het VU medisch centrum, pleit in de uitzending van EenVandaag voor de oprichting van een niet-commerciële draagmoederbank zoals die ook al in Engeland bestaat. Vraag en aanbod komen hier op een gecontroleerde manier bij elkaar. 

Betere screening dan in Oekraïne

De ondervraagden zijn hier voor omdat wensouders nu vaak naar het buitenland uitwijken om hun kinderwens te realiseren. In landen als Cyprus en Oekraïne is van alles mogelijk, maar is ook weinig controle. Zo werken veel landen met anonieme donoren van zaadcellen en eicellen, en ligt uitbuiting van de draagmoeders op de loer. Met een officiële Nederlandse draagmoederbank kun je juist iedereen goed screenen en duidelijke afspraken maken, zo vinden zij. Bovendien gunnen ze iedereen het geluk van een baby, ook als je die zelf niet kunt dragen.

Voor medische problemen en homoseksuele stellen

Als de draagmoederbank er komt zou die in de eerste plaats voor vrouwen moeten zijn die zelf om een medische reden niet in staat zijn om een (gezond) kind te baren. Twee derde van de deelnemers aan het onderzoek gunt hen die mogelijkheid.  Ook voor mannelijke homostellen kan een draagmoederbank een uitkomst zijn. Vier van de tien ondervraagden vinden dat ook zij hier gebruik van mogen maken. 

Tegenstanders: levert te veel spanningen op

Een kwart van de deelnemers ziet een draagmoederbank niet zitten en 19 procent weet het nog niet. Zij zijn bang dat het in de praktijk veel emoties en spanningen zal opleveren. Gaat de draagmoeder zich niet te veel aan de baby hechten en hoe leg je een kind uit wie zijn moeder is? Veel tegenstanders wijzen erop dat 'niet alles maakbaar is' en dat 'het geen recht is om een kind te krijgen’.

Door: Redactie Nationale Zorggids