Normal_pasgeboren_geboorte_baby

De best mogelijke zorg leveren voor pasgeborenen. Dat is het doel van Arjan te Pas. Hij is per 1 september benoemd tot hoogleraar Kindergeneeskunde, in het bijzonder de perinatale transitie en neonatale resuscitatie, in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

“Als je als baby ter wereld komt, is dat een abrupte overgang waarbij grote veranderingen plaatsvinden in de longen en de bloedsomloop. Dat noemen we de transitie”, legt Te Pas uit. “Ongeveer 50 pasgeborenen hebben in Nederland dagelijks hulp nodig bij deze transitie.” Dat kan stabilisatie of zelfs reanimatie zijn.

Er is alleen weinig bekend over wat voor impact zo’n transitie heeft op een pasgeborene. “We weten de wisselwerking tussen de huidige behandelingen en de fysiologische veranderingen van de pasgeborene niet. Juist deze kennis is belangrijk, want een behandeling kan dan juist geen effect hebben. Of zelfs schadelijk zijn, vooral bij te vroeg geborenen”, aldus Te Pas.

Te Pas haalt als voorbeeld de ademhaling aan. “Te vroeg geborenen halen vaak adem bij de geboorte, maar die is te zwak om goed de geboorte door te komen. Uit dierenstudies is gebleken dat bij deze baby’s de stembanden bij de geboorte gesloten zijn, waardoor beademing niet goed mogelijk is. Het team richt zich nu op het stimuleren van de spontane ademhaling door onder meer snel na de geboorte cafeïne toe te dienen.

Opvangtafel

Ook gaat zijn onderzoek over het moment van afnavelen. “Pasgeborenen die direct na de geboorte hulp nodig hebben, worden nu vroeg afgenaveld. Dat verstoort tijdelijk de bloedsomloop van de baby”, legt Te Pas uit. “Dit kun je vermijden door te wachten met afnavelen totdat de ademhaling goed op gang is gekomen.” Om dit mogelijk te maken, is er een speciale opvangtafel ontwikkeld in het LUMC. “Zo kan alle nodige zorg worden gegeven terwijl de pasgeborene nog aan de navelstreng zit. Op deze manier hopen we deze kwetsbare baby’s een betere start te geven.”

De tafel wordt binnenkort ingezet bij een groot onderzoek in tien neonatologische centra in Nederland. Daarvoor heeft Te Pas een subsidie van ruim 450.000 euro van financier ZonMw gekregen. “We gaan bij zeshonderd baby’s het effect van deze opvangtafel bekijken.”

Door: Redactie Nationale Zorggids