Normal_anticonceptie__pil

Rutgers start deze week, in het kader van Wereld Anticonceptie Dag op woensdag 26 september, een online campagne die mannen en vrouwen laat nadenken over de gedeelde verantwoordelijkheid voor anticonceptiegebruik. De campagne is opgezet in samenwerking Soa Aids Nederland en verschillende influencers. Dit meldt Rutgers. 

Vaak wordt van vrouwen verwacht dat zij zelf maatregelen nemen om niet zwanger te raken. Mannen hebben er volgens Rutgers net zo goed belang bij dat vrouwen anticonceptie goed gebruiken, maar nemen hierin minder verantwoordelijkheid. Daarom zet Rutgers Facebook in om filmpjes te delen van jonge mannen en vrouwen die pr aten over anticonceptie. Ditzelfde gebeurt op Instagram op de pagina van Sense, de website van Rutgers en Soa Aids Nederland dat informatie over seksualiteit voor jongeren deelt. Daarnaast zijn er verschillende YouTubers en influencers die de campagne onderschrijven en hun eigen bijdrage leveren.

In het belang van mannen

Verantwoordelijkheid van vrouwen én mannen verlicht de zorg en lasten van vrouwen, maar is ook in het belang van mannen. Zij kunnen onverwachts geconfronteerd worden met een zwangerschap, terwijl ze dachten dat hun partner anticonceptie gebruikte. Vrouwen vergeten de pil soms, stoppen met anticonceptie vanwege bijwerkingen of zijn zich niet altijd bewust van omstandigheden waardoor ze per ongeluk zwanger kunnen worden (zoals overgeven of diarree vlak na het slikken van de pil).

Wat mannen kunnen doen

Tegenover de verantwoordelijkheid om betrokken te zijn bij het voorkomen van een onbedoelde zwangerschap, hebben mannen ook het recht om te weten welke anticonceptiemethoden er zijn, of en hoe deze gebruikt worden en wat zij kunnen doen om vrouwen te steunen bij een goed gebruik van anticonceptie. Bijvoorbeeld helpen bij de keuze voor een methode die bij de vrouw past. Haar bijstaan als zij bijwerkingen ervaart van het gekozen middel. Haar herinneren aan een nieuwe pilstrip, prikpil, ring of pleister. Delen in de kosten van anticonceptie, want vrouwen betalen vanaf hun 21ste zelf voor anticonceptie via het eigen risico of een aanvullende verzekering. En wanneer ze niet zeker weten of de vrouw zich goed beschermt tegen zwangerschap: een condoom gebruiken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids