Normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

Als het aan de Tweede Kamer ligt, wordt de subsidie voor anti-abortusvereniging Siriz stopgezet. Dit blijkt uit tv-programma EenVandaag. Aanleiding is dat is gebleken dat de vereniging te weinig rekening houdt met de wensen van de ouder(s) en te veel aanstuurt op het voldragen van de zwangerschap. Dit meldt Trouw.

De Groene Amsterdammer voerde undercover gesprekken met medewerkers van Siriz, die met name via chats en ‘keuzehulpgesprekken’ vrouwen helpt die ongewenst zwanger zijn geworden. Voor deze hulpverlening ontving Siriz dit jaar een bedrag van 1,7 miljoen euro. Maar De Groene Amsterdammer stelt dat er te veel gestuurd werd op mogelijke schuldgevoelens en spijt na de abortus. Of de hulpverlening objectief is, wordt nu in twijfel getrokken.

“De hulpverlener is veel te sturend en begint direct over schuldgevoelens en psychische problemen op latere leeftijd, terwijl daar de hulpvraag niet over gaat”, zegt hoogleraar Ellen Laan, hoofd van de afdeling seksuologie en psychosomatische gynaecologie in het Amsterdam UMC als reactie op de chatberichten. Laan stelt dat vrouwen die een abortus hebben ondergaan helemaal niet meer psychische problemen hebben hierdoor.

Christelijke overtuigingen

Siriz is een van de twee landelijk erkende organisaties die professionele keuzehulp bieden bij ongewenste zwangerschappen. Vanuit christelijke overtuigingen vindt de vereniging dat ieder kind recht heeft om geboren te worden, maar dat de keuze van ouders gerespecteerd worden. Uit het onderzoek van de Amsterdamse krant blijkt dat respect voor de keuze niet altijd op te gaan. Zo wordt nergens op de website verwezen naar abortusklinieken in Nederland en wordt er veel ingespeeld op spijt en verdriet bij abortus. Tegenhanger is Stichting Fiom, die juist nadruk legt op een weloverwogen en vrije keuze die voor de vrouw het beste is.

Anti-abortusvereniging Siriz zegt dat er geen sprake is van bewust aansturen op het voldragen van de zwangerschap. De medewerkers zouden gediplomeerde maatschappelijk werkers zijn die zich moeten houden aan de beroepscode. Wel zou het ongeboren kind ‘een plek worden gegeven’ in de gesprekken die met vrouwen worden gevoerd.

Door: Redactie Nationale Zorggids