Normal_ouders_jonge_ouders_zwanger

Uit onderzoek van het programma Hoe Bevalt Nederland onder zestienduizend (toekomstige) moeders blijkt dat 97 procent tevreden is met de aanwezigheid en rol van hun partner tijdens de bevalling. Vrouwen die minder enthousiast zijn, klagen vooral over het gebruik van de mobiele telefoon. Dit meldt EenVandaag die het onderzoek uitvoerde. 

Ook tijdens de zwangerschap kunnen de meeste vrouwen rekenen op steun van hun partner. Het overgrote merendeel ervaart begrip en liefde, ook tijdens hormonale stemmingen. Vrouwen zijn positief verrast over de rol van hun partner in het huishouden. Waar mannen normaal gesproken vrij weinig of niets doen, maken ze tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld wel de kattenbak schoon, dweilen ze en stofzuigen ze ook.

Luiers verschonen

De meeste moeders spelen de grootste verzorgingsrol in het leven van hun kindje. Ongeveer 25 procent van de stellen verdeelt de taken evenredig en meer dan de helft van de vaders neemt de dagelijkse flesvoeding op zich. 76 procent van de vaders verschoont ook dagelijks de luiers.

Kledingkeuze laat te wensen over

Een klein kritiekpuntje van de vrouwen is dat ze het gevoel hebben dat zij alles net iets beter aanvoelen dan hun partners. Huiltjes zijn door moeders gemakkelijker te herkennen, maar ook de kledingkeuze van vaders laat soms te wensen over. “Hij is toch wat minder thuis in het babygebeuren, dus hebben we hele ‘bijzondere’ combinaties, met rompertjes ondersteboven en een voet door de mouw”, aldus één van de ondervraagde moeders. 

Door: Redactie Nationale Zorggids