Normal_bevalling

Waarschijnlijk zullen meer zwangere vrouwen uit de omgeving van Hoogeveen naar Assen gaan om te bevallen dan naar Emmen. Dit zegt bestuurder Suzanne Kruizinga van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Op 15 oktober sluiten de deuren van de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde in het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen. Treant Zorggroep, waar Bethesda onderdeel van is, doet dit omdat er onvoldoende kinderartsen beschikbaar zijn. De verloskundige zorg van Treant wordt vanaf dan volledig verzorgd in Emmen. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. 

Ziekenhuizen in de omgeving hebben aangegeven bevallingen op te willen vangen. Zo ook het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA). Inmiddels een speciale verloskunde-unit uit Engeland besteld om de extra bevallingen op te vangen. Het ziekenhuis heeft ook extra verloskundigen en verpleegkundigen in dienst genomen. “We verwachten dat een groot deel van de zwangeren vanuit Hoogeveen niet naar Emmen zal gaan maar naar Assen”, zegt Kruizinga.

Omdat de uitbreiding van personeel en ruimte aardig wat geld kost, heeft zorgverzekeraar Zilveren Kruis laten weten een deel van de kosten op zich te nemen. Mogelijk volgen andere zorgverzekeraars in de regio ook.

Ook het Ommelander Ziekenhuis heeft toegezegd extra bevallingen te willen opvangen die zullen voortkomen uit de sluiting van de afdeling verloskunde in Stadskanaal. Bij het Ommelander worden vooralsnog geen problemen verwacht omdat er genoeg verloskamers zijn en eventueel andere kamers als back-up. 

Door: Redactie Nationale Zorggids