Normal_baby__kraamzorg__ziekenhuis__verpleging__verpleegkunde

Verloskundigen, ziekenhuizen en ambulancedienst RAVU in de regio Utrecht en Amersfoort hebben een speciale samenwerking opgestart om zwangere vrouwen zo snel mogelijk in een ziekenhuis te krijgen waar plek is op de verlosafdeling. De regio kampt met een groot tekort aan bedden waar vrouwen kunnen bevallen. Via het telefoonnummer kan overlegd worden waar op dat moment plek is en waar de vrouw naartoe kan gaan. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Vrouwen in de regio willen het liefste bevallen in het ziekenhuis naar voorkeur, maar soms moeten er nog drie of vier andere ziekenhuizen gebeld worden voordat een plekje is gevonden. Op zo’n moment heeft de bevalling zich vaak al aangediend. “Eerst dachten we dat het de zomerpiek was, met veel bevallingen en vakantiebezetting in de ziekenhuizen, maar het bleek geen zomerprobleem”, aldus Judith Knijnenburg, verloskundige van praktijk De Vecht in Maarssen. “Daarom zijn we groter gaan denken, in een grotere regio en met meer partijen.”

Verplaatsing naar ander ziekenhuis

Naast het telefoonnummer wordt bijvoorbeeld gekeken naar het de mogelijkheid om vrouwen die al bevallen zijn maar nog even in het ziekenhuis moeten blijven, te verhuizen naar een ander ziekenhuis in de regio. Hierdoor komen er weer bedden op de verlosafdeling vrij. Ook wordt gekeken naar het binnenhalen van kraamzorg om zo verpleegkundigen vrij te spelen, voegt Kitty Bloemenkamp, gynaecologe van geboortecentrum Wilhelmina Kinderziekenhuis, toe.

Hoewel de samenwerking niet per se leidt tot meer beschikbare bedden voor zwangere vrouwen, zorgt het wel voor minder stress en hectiek om een bed te vinden. Geboortezorg is een sector die zich lastig laat plannen.

Door: Redactie Nationale Zorggids