Normal_normal_justitie__rechtbank

De rechtbank heeft besloten om de stiefvader die zijn acht maanden oude stiefzoontje zou hebben doodgeschud voorlopig vrij te laten. De rechtszaak is een halfjaar uitgesteld omdat de rechter eerst een second opinion wil over de doodsoorzaak van de baby. Dit meldt de Telegraaf. 

De man staat terecht voor doodslag. Hij was de stiefvader van het kindje en zou het jongetje zo hard door elkaar hebben geschud dat hij er hersenletsel aan overhield. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de man er ook van het kindje te hebben gestompt. De stiefvader heeft tot nu toe altijd ontkend. Hij zegt niet te hebben geschud over geslagen. Enkele maanden geleden beweerde hij het kindje levenloos in bed te hebben gevonden.

Geen uitwendig letsel gevonden

Er is geen uitwendig letsel gevonden bij het acht maanden oude jongetje. Het is daarom waarschijnlijk dat het kindje is gestorven door de bloedingen in zijn hoofd. De advocaat van de stiefvader wil weten of het kindje al eerder kampte met een hoofdtrauma, wellicht opgelopen tijdens de zwangerschap of vlak na de bevalling. De bevalling verliep destijds namelijk moeizaam en het ziekenhuis was voornemens om de snelle schedelgroei van de baby bij te houden.

Omstreden expert

De gepensioneerde en omstreden arts Jannes Koetsier staat ouders die beschuldigd worden van het schudden van hun baby (waardoor baby’s overlijden aan het shakenbabysyndroom) soms bij in de rechtbank. Advocaat De Haas wil de arts als deskundige betrekken, omdat hij van mening is dat de baby al voor het fatale incident een abnormale ontwikkeling doormaakte. “Maar artsen zeggen dat dit niet het geval is”, aldus de officier van justitie.

Stiefvader blijft verdacht

Wegens de verwarring die hierdoor is ontstaan, heeft de rechtbank besloten om extra medisch deskundigen een second opinion te laten vormen. Deze worden over een halfjaar voorgelegd aan de rechtbank. In de tussentijd mag de stiefvader, onder verschillende voorwaarden, vrij rondlopen. Hij blijft verdachte in de zaak. 

Door: Redactie Nationale Zorggids