Normal_kaars__lichtje__lampje

Hoewel er geen exacte cijfers beschikbaar zijn, ziet Cadens Uitvaartverzorging dat regelmatig ouders terugkomen op het besluit om hun (soms doodgeboren) kindje te begraven. Ouders van wie hun baby plotseling overlijdt moeten onverwachts en binnen 24 uur kiezen voor een begrafenis of crematie. Het is mogelijk om erop terug te komen, maar daarvoor is een vergunning nodig en moet veel geld voor betaald worden. Dit meldt RTL Nieuws. 

Het zijn vaker ouders in grote steden die een vergunning voor opgraven van stoffelijk overschot aanvragen dan ouders op het platteland. De burgemeester van de stad moet aanvragen goedkeuren. Vermoedelijk komen er vanaf het platteland binnen aanvragen binnen omdat burgemeesters daar traditioneler zijn ingesteld dn grootstedelijke burgemeesters. In beide gevallen vragen ze regelmatig om extern advies, omdat in sommige aanvragen een ruzie of scheiding centraal staat.

Als het aan psycholoog Jos de Keijser ligt kijken de betrokken partijen ook naar de reden waarom ouders hun zoontje of dochtertje willen opgraven. “Het kan ook zo zijn dat ze hun kindje niet los hebben gelaten. Door het kindje op te graven voor een nieuw afscheid, ben je er nog steeds mee bezig. Dan kan je het afscheid vermijden. Maar wellicht zit je dan twee maanden later weer met hetzelfde gevoel.”

Door: Redactie Nationale Zorggids