Normal_anticonceptie__pil

Apotheken in Nederland hebben nog altijd problemen met het leveren van een aantal variaties van de anticonceptiepil. De problemen begonnen in september en binnen een week zouden er weer nieuwe leveringen binnenkomen. Echter blijkt het verkrijgen van de pil met de stof ethinylestradiol/levonorgestrel nog altijd moeizaam, zo bevestigd brancheorganisatie voor apothekers KNMP. Dit meldt NU.nl.

Groothandelaren in het land leveren slechts beperkt aan apotheken. “Op basis van de ons bekende informatie van fabrikanten kan het nog wel een paar weken duren voordat de voorraden op peil zijn”, aldus een woordvoeder van KNMP. Volgens meldpunt KNMP Farmance, waar tekorten aan geneesmiddelen gemeld kunnen worden, zijn er grote verschillen in de voorraad per apotheek. Ook zou het gebeuren dat een apotheek de vrouw van slechts één stip voorzit, in plaats van een doosje met drie strips. Zou kunnen meer vrouwen geholpen worden met een maandvoorraad aan het anticonceptiemiddel.

Alternatieven bespreken

Tot de tekorten zijn opgelost, kunnen vrouwen terecht bij de apotheek om mogelijke alternatieven te bespreken. Kan dan daarbij gaan om een ander soort anticonceptiepil, maar ook om het plaatsen van een spiraal of het gebruik van een Nuva-ring. Echter is er een doktersrecept nodig voor het aanvragen van een ander middel.

Door: Redactie Nationale Zorggids