Normal_echo_zwanger

Het HELLP-syndroom is een ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging. Een moeder die het syndroom oploopt kan hierdoor in levensgevaar verkeren, net als haar kindje. Onverwachte inspanning kan bijvoorbeeld zorgen voor een hersenbloeding. HELLP-syndroom kan alleen ‘genezen’ worden door de zwangerschap te beëindigen. Dit melden HELLP Stichting, Algemeen Dagblad en Wij.nl. 

HELLP is een samenvoeging van Engelse woorden die in het Nederlands staan voor bloedafbraak, leverfunctiestoornissen en afbraak van bloedplaatjes. Soms komt het HELLP-syndroom voor samen met (pre)eclampsie en soms ook niet. Ongeveer vijf op de duizend vrouwen krijgt er tijdens haar zwangerschap mee te maken. Veel van hen moeten vroegtijdig bevallen.

HELLP-klachten

Klachten die gepaard gaan met HELLP zijn onder meer hoofdpijn, overgeven, pijn in de bovenbuik of tussen de schouderbladen, vocht in het gezicht, de handen of voeten, sterretjes zien en een gevoel van strakke band om het hoofd of om de bovenbuik. Ook eiwit in de urine of een hoge bloeddruk zijn verschijnselen bij HELLP. Wie zulke klachten heeft wordt altijd geadviseerd om contact op te nemen met haar arts of verloskundige.

Risicogroep 

Het syndroom ontstaat lang niet altijd tijdens de zwangerschap. Zo’n 30 procent van de vrouwen krijgt het pas na de bevalling. Omdat het kindje dan al geboren is, wordt dan hard gewerkt aan het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van de klachten. Na een paar dagen zullen deze weer verdwijnen.

Hoewel niet helemaal bekend is wat precies de oorzaak van HELLP is, hebben wetenschappers wel een risicogroep weten vast te stellen. Vrouwen van boven de 35 hebben een verhoogd risico. Net als vrouwen die voor het eerst zwanger zijn. Wie een meerling draagt heeft een groter risico op HELLP  dan een vrouw die één kindje in haar buik heeft. Ook ziekten als diabetes, een hoge bloeddruk voorafgaand aan de zwangerschap en bepaalde stollingsafwijkingen of stofwisselingsstoornissen dragen bij aan een verhoogd risico. 

Hellp stichting

Vrouwen moeten na HELLP geestelijk en lichamelijk herstellen. Soms duurt het nog jaren voordat het vermoeidheidsgevoel weggaat en ook psychische problemen zijn niet ongewoon. De Hellp stichting is 24 jaar geleden in het leven geroepen om deze vrouwen te ondersteunen. Om een antwoord te geven op vragen die vrouwen hebben en om hen ervaringen te laten delen, via lotgenotencontact (hellpdagen, workshops, magazines). 

Door: Redactie Nationale Zorggids