Normal_pasgeboren_geboorte_baby

Artsen van het Máxima Medisch Centrum presenteren komende week op de Dutch Design Week een kunstbaarmoeder. Prematuur geboren baby’s kunnen in deze baarmoeder langer in een veilige omgeving verblijven om zo hun overlevingskansen te vergroten. Dit meldt de Volkskrant. 

De baarmoeder bevindt zich nu nog in een beginstadium en is een symbolisch ontwerp. Het is in de toekomst de bedoeling om dit ontwerp te laten uitgroeien tot een hulpmiddel waarin te vroeg geboren kinderen kunnen verblijven.

De presentatie op de Dutch Design Week is bedoeld om mensen te prikkelen en reacties te meten. (Aanstaande) ouders zullen het idee van hun kind in een ‘reservoir’ mogelijk erg moeilijk vinden. Ze kunnen hun kindje bijvoorbeeld langere tijd niet aanraken.

“Met elke week dat een kind in een baarmoeder kan doorgroeien, stijgen de kansen”, aldus MMC-gynaecoloog Guid Oei die hiermee doelt op overlevingskansen. Hij en zijn collega’s willen de komende jaren uitzoeken wat de technische mogelijkheden zijn voor de kunstbaarmoeder. Hopelijk is binnen vijf jaar een werkend prototype gereed.

Ethisch dilemma

Vroeggeboren kindjes kunnen nu vanaf 24 weken behandeld worden. Met de komst van de kunstbaarmoeder kunnen in de toekomst nog jongere kindjes in leven blijven. Het probleem is echter dat niet bekend is welke gevolgen dit gaat hebben en rijst met name de vraag: kan het kindje een gezond leven leiden? 

Door: Redactie Nationale Zorggids