Normal_bevalling

De Koninklijke Nederlandse Organisaties van Verloskundigen (KNOV) vreest door het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen dat de toegang tot verloskundige zorg in de regio in gevaar komt. Met de sluiting van de ziekenhuizen moeten zwangere vrouwen in Flevoland verder reizen om te bevallen. Dit meldt Metro. 

Zij kunnen bijvoorbeeld naar één van de locaties van Isala (Meppel en Zwolle), maar de vrees is dat de verloskunde-afdelingen ook daar vol zitten. “We willen voorkomen dat vrouwen te ver moeten reizen om veilig te bevallen”, aldus de KNOV.

De toegang tot verloskundige zorg staat ook elders in het land onder druk. Verloskundigen in Utrecht moeten vaak naar Amersfoort en verloskundigen in Amersfoort zoeken naar beschikbare plekjes in Harderwijk. Nu de ziekenhuizen in Flevoland gaan sluiten, zal Harderwijk ook de bevallingen uit die regio moeten opvangen. Dat verloskundigen ook verder moeten reizen, betekent een hogere werkdruk en hogere kosten.

Mochten de IJsselmeerziekenhuizen een passende overnamekandidaat vinden, zou dat de oplossing kunnen zijn. Mits er ook voldoende gekwalificeerd personeel aanwezig is om de zwangere vrouw te begeleiden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids