Normal_echo_zwanger

Onderzoeksbureau TNO is onlangs gestart met de campagne 12 maanden zwanger. Aanstaande ouders kunnen op de website www.12maandenzwanger.nl terecht voor tips over een gezonde zwangerschap en hoe zij weloverwogen beslissingen kunnen maken rondom hun leefstijlgewoonten, zoals roken, alcohol, drugs, gezond eten en bewegen. Dit melden TNO en KNOV. 

TNO wil bovendien samen met de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) dat er meer aandacht komt voor de website welofnietzwanger.nl waar aanstaande ouders terechtkunnen voor informatie over anticonceptie, preconceptie en een gezonde zwangerschap. De website is een initiatief van TNO, KNOV en van Sense en GGD Midden Nederland.

Eerste duizend dagen zijn cruciaal

Daarnaast is er binnen de campagne ook aandacht voor de tijd na de geboorte. Want de ontwikkelingen in de eerste duizend dagen van het kind zijn cruciaal voor een gezonde groei en ontplooiing en kansen op latere leeftijd. Daarom wil TNO ouders op tijd informeren, zodat zij eventuele problemen vroegtijdig kunnen signaleren of zelfs voorkomen.

Preconceptiezorg, de voorlichting en zorg aan vrouwen vóór de zwangerschap, wordt nog lang niet door iedereen gebruikt. Slechts 20 tot 30 procent van de aanstaande moeders maakt hier gebruik van, terwijl alle verloskundigen en huisartsen die zorg aanbieden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids