Normal_zwanger__zwangerschap

Ongewenst zwangere vrouwen moeten voortaan terechtkunnen bij één centraal informatiepunt, vindt de Tweede Kamer. Nu krijgen de stichtingen Fiom en Siriz overheidssubsidie om onbedoeld zwangeren bij te staan, maar een groot deel van de Kamer heeft zijn twijfels over Siriz. Die organisatie zou erop uit zijn vrouwen hoe dan ook van een abortus te weerhouden.

De Kamer wil het voor een vrouw die onbedoeld zwanger is geraakt, eenvoudiger en laagdrempeliger maken om dingen na te slaan en vragen te stellen. Dat lukt, naar Duits voorbeeld, beter met één landelijk informatiepunt, meent de Kamer. Dan is het wel zaak dat vrouwen dat informatiepunt weten te vinden. Daarom moet het kabinet het met een publiekscampagne onder de aandacht brengen.

Het plan voor het informatiepunt, uit de koker van PvdA en GroenLinks, kreeg steun van een Kamermeerderheid. Wat Lilianne Ploumen (PvdA) betreft, hevelt het kabinet de subsidie voor Fiom en Siriz over naar het nieuwe informatiepunt. Fiom en Siriz kunnen dan wel hun werk blijven doen, maar moeten leunen op giften.

Door: ANP