Normal_ziekenhuis_ziekenhuisbed_patient

Kraamvrouwenkoorts komt in Nederland bijna nooit meer voor, maar toch kwamen er afgelopen juli en augustus 27 meldingen binnen over vrouwen die tijdens hun kraambed koorts hadden opgelopen. Gemiddeld komen er jaarlijks in de zomer zo’n zes tot tien meldingen over binnen. Het RIVM gaat uitzoeken waar deze plotselinge stijging vandaan komt. Dit meldt RTL Nieuws. 

Vroeger hadden veel vrouwen net na de geboorte van hun kind last van koorts, vaak met dodelijke afloop. Hoewel kraamvrouwenkoorts tegenwoordig steeds minder vaak voorkomt, kan een vrouw er nog steeds flink ziek van worden.

“Bacterie-infecties hebben altijd risico’s. Als het kind wordt geboren, ontstaan er allerlei oppervlakkige beschadigingen aan de vagina en aan de baarmoederhals. Lokaal kunnen er ontstekingen ontstaan als je besmet wordt met de groep-A-streptokokbacterie”, legt Jaap van Dissel van het RIVM uit. Vrouwen die ziek worden krijgen tegenwoordig een antibioticakuur om te voorkomen dat vitale functies uitvallen.

Het RIVM plaatste vorige week een oproep op Facebook met daarin het verzoek aan vrouwen die in juli en augustus zijn bevallen en in de periode rond de bevalling geen antibiotica kregen, om een vragenlijst in te vullen. Binnen het onderzoek bekijkt het RIVM waarom sommige vrouwen wel kraamvrouwenkoorts kregen en sommigen niet en welke omstandigheden verschilden. Inmiddels zijn er meer dan genoeg reacties binnengekomen en weet het RIVM te melden dat het aantal meldingen na de zomer weer daalde en dat er geen verbanden zijn gevonden tussen de zieke vrouwen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids