Normal_foto_poli_pinda___ei

Decennialang is gedacht dat een voedselallergie voorkomen kan worden door producten als ei en pinda op latere leeftijd aan jonge kinderen te geven. Het tegendeel blijkt waar te zijn, juist het geven van pinda en ei op zeer jonge leeftijd (bij 4-8 maanden) helpt om een allergie te voorkomen. Het Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK) is op 1 november met een speciale pinda- en ei-poli voor zuigelingen gestart. Dit meldt het Martini Ziekenhuis. 

De poli is voor baby’s met een verhoogd risico op het ontwikkelen van een allergie voor pinda en ei. Bijvoorbeeld baby’s met ernstig eczeem of die al eerder een ernstige reactie op voeding hebben gehad. Ook een ernstig voedselallergie bij ouders of broertje(s) of zusje(s) kan een reden zijn voor een consult. Het Martini Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Noord-Nederland dat deze poli aanbiedt.

Op de pinda- en ei-poli werken kinderartsen, kinderdiëtisten en kinderverpleegkundigen nauw samen en beoordelen zij hoe en waar pinda en ei veilig gegeven kan worden. Ze geven advies of het veilig is pinda en ei thuis te proberen, of dat dit in het ziekenhuis moet. Meestal gebeurt dit nog op dezelfde dag als het eerste consult. Alleen als uit onderzoek een verhoogd risico op pinda en/of ei allergie blijkt, vindt de test op een andere dag plaats.

Kinderen met eczeem extra gevoelig

Gerbrich van der Meulen, kinderallergoloog: "Kinderen met matig tot ernstig eczeem zijn extra gevoelig voor het ontwikkelen van een pinda- en ei-allergie. Die kan ontstaan als pinda- of eiresten via de (kapotte) eczeemhuid het lichaam binnen dringen, nog voordat een kind voor de eerste keer pinda(kaas) of ei gegeten heeft. De huid is niet de juiste plaats om voor het eerst met voeding in aanraking te komen. Dit moet gebeuren via het maag- darmkanaal. Dat stimuleert het immuunsysteem op de juiste manier om pinda of ei als veilig te beschouwen en geen allergie te ontwikkelen. Juist daarom is het belangrijk op zeer jonge leeftijd pinda en ei te geven en daarna wekelijks te blijven geven. Aan de andere kant is het dus ook belangrijk actief het eczeem te behandelen."

Allergie voorkomen

Baby’s die een verhoogde kans op een voedselallergie hebben, krijgen bij de eerste keer de pinda of het ei stapsgewijs in oplopende hoeveelheden. ‘Kinderen met ernstig eczeem hebben een 12 tot 18 keer verhoogde kans om een voedselallergie te krijgen. Hoe later zij pinda en ei krijgen, des te groter de kans op een allergie’, zegt kinderdiëtist Irene Herpertz.

Waar eerder werd gedacht dat de introductie moest worden uitgesteld, is inmiddels duidelijk dat de leeftijd tussen vier en uiterlijk acht maanden het juiste moment is. Door op deze leeftijd pinda en ei te introduceren, kan bij 80 procent van deze groep kinderen een allergie voorkomen worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids